Ağız Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?
Ağız kanseri, ağızda meydana gelen nadir fakat ciddi bir kanser türüdür. Bir tür baş ve boyun kanseridir ve ağız boşluğunda bulunan herhangi bir kanserli doku büyümesidir. Ağız dokularından herhangi birinden kaynaklanan primer bir lezyon olarak, uzak bir orijin bölgesinden metastaz yaparak veya burun boşluğu veya maksiller sinüs gibi komşu bir anatomik yapıdan uzanarak ortaya çıkar. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak çoğu vaka 50 yaşından büyük olduğunda teşhis edilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, ağız kanserleri dünya genelinde her yıl kadın ve erkeklerde görülen tüm kanserlerin yaklaşık %3’ünü oluşturmaktadır. Ağız kanseri, sigara içmek veya tütün çiğnemek gibi günlük alışkanlıklardan kaynaklanır. Ayrıca genetik ile ilgili olabilmektedir.
Kesin nedeni bilinmemektedir, ancak ağız kanseri için çeşitli risk faktörleri vardır. Sigara içmek (sigara ve çiğneme tütünü) ve alkol almak ağız kanseri riskini artırır. Diğer risk faktörleri arasında aşırı güneşe maruz kalma ve HPV virüsü bulunur.
Ağız Kanseri cerrahi ile tedavi edilebilir ve gerekirse radyasyon tedavisi uygulanabilir.
Erken uyarı işaretleri belirsiz olabilmektedir ve her zaman ağız kanseriniz olduğu anlamına gelmez. Ancak herhangi bir değişiklik, özellikle üç haftadan uzun sürerse, diş hekiminiz veya doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir.
Tedavi; cerrahi, kemoterapi ve radyoterapiyi içerebilir. Nüksetme riskini azaltmak için cerrahi tedaviyi kemoterapi veya radyoterapi takip edebilir.
Cerrahi genellikle orijinal alanının ötesine yayılmış kanseri çıkarmak için yaparız. Bununla birlikte çevreleyen dokuya yayılmış tümörleri çıkarmak için alternatif bir yöntem olarak da kullanılır(metastatik hastalık). Cerrahlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ağız kanserlerini gidermek için çeşitli yöntemler kullanır:
Lokal eksizyon
Bir neşter kullanarak bir tümör bölgesinin sadece küçük bir kısmının çıkarılması
Kısmi mandibulektomi
Çene kemiğinizin etrafındaki bir kemiğin çıkarılması ile olur. Böylece daha sonra metal plakalara ihtiyacınız olmaz. Diyabet gibi başka sağlık sorunlarınız varsa bu iyidir. Çünkü metal plakalar bazen yüzünüzde / çene bölgenizde kayıp hareketliliğine yol açabilecek sinir hasarı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Sinir hasarı kasları etkiler.
Ağız boşluğu kanserleri için en sık kullanılan evreleme sistemine TNM sistemi denir. T, orijinal tümörün büyüklüğünü ve yakındaki yapılara dönüşüp dönüşmediğini ifade eder. N, yakındaki lenf düğümlerine yayılmayı tanımlar. M, kanserin vücuttaki uzak bölgelere yayılıp yayılmadığını gösterir
Örneğin, bir bireyin ağzında yayılma veya istila kanıtı olmayan büyük bir lezyon varsa, bunlar evre 1b olarak sınıflandırırız. Bununla birlikte, bu kanserin dişlerinizin veya çene kemiğinizin etrafına istila ettiğine dair işaretler varsa, TNM ölçeğinizde hiçbir şey ortaya çıkmadığından bir adım yukarı hareket edersiniz BT taramasında veya biyopsi sonuçlarında yine bir çentik daha yükselirsiniz. Çünkü bu tipler hastalık sürecinizin şu anda ne kadar ilerlediğini gösterir.
Ağız boşluğu malignitesinin nedenleri çeşitlidir. Ancak tütün dumanına maruz kalmayı içerir; ultraviyole radyasyon; iyonlaştırıcı radyasyon; arsenik trioksit (ATS) gibi kimyasallar; HIV / AIDS, hepatit B virüsü (HBV), hepatit C virüsü (HCV), insan papilloma virüsü tip 16 ve 18 gibi enfeksiyöz ajanlar; hamilelik sırasında alkol tüketimi; Peptik ülserlere neden olan Helicobacter pylori enfeksiyonları – H. pylori enfeksiyonu için en yaygın bölgeler mide ve duodenum dahil olmak üzere alt gastrointestinal sistemdir. Ancak rektum / anüs bölgesine yakın bölgelerde de bulunma şansı vardır.
AĞIZ KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- İyileşmeyen ağız/dudak yarası
- Ağız içinde yumru veya şişlik
- Ağız içinde beyaz veya kırmızı yamalar
- Ağzın içinde rengi solan ve bu şekilde kalan bir alan
- Yanaklarda yumru veya kalınlaşma
- Uzun süredir iyileşmeyen boğaz ağrısı
- Ses kısılması
- Kötü ağız kokusu
- Çiğneme veya yutma sorunu
- Çeneyi ve dili hareket ettirememe sorunu
- Dilde veya ağzın bir bölümünde uyuşma
- Dişlerin etrafında ve çenede hissedilen ağrı
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Sürekli boğaza bir şey takıldığını hissetmek
- Ağızda kanamalı, ağrılı, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış dokular
- Ağız içinde veya boğazda tekrarlayan kanamalar ve kendiliğinden, herhangi bir neden olmadan, kanayan diş etleri
- Seste boğukluk, kısıklık
- Çene eklemi hareketlerinde zorlanma, kısıtlılık
- Alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması.