KANSER NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu yazımızda çevremizde sıklıkça duyduğumuz kanser nedir, kanserin türleri nelerdir, nasıl tedavi edilir, kimlerde daha çok görülür sorularının cevabını vermeye çalıştık. Günümüzün en büyük sağlık sorunlarının başlarında kanser hastalığı gelmektedir. Kelime anlamı olarak da bir organdaki veya dokudaki hücrelerin kontrolsüz olarak bölünüp çoğalması sonucunda ortaya çıkan urlara denmektedir. Aslında baktığımız zaman kanseri dışarıdan vücudumuza girmemektedir. Bu hücreler bazen dış etkenler yardımıyla bazen de genetik faktörlerle yardımıyla yine biz üretmekteyiz. Yaş, kanserojen maddeler, stres, kronik iltihaplar, kötü beslenme, zayıf bağışıklık sistemi ve radyasyon genel olarak kansere neden olan faktörler arasında yer almaktadır.
Sağlıklı hücreler programlı olarak ölür. Bu olaya da apoptosis denir. Sağlık hücreler bölünürken de 3 ana kontrol noktasını eksiksiz geçerek bölünmektedir. Bu olayın genel amacı da hücre bölünürken değişmesini ya da hatalı bölünmesini engellemektir. Kanser hücresi ise ne apoptosis yapmakta ne de kontrol noktalarını geçerek çoğalmaktadır. Sağlıklı hücreler önce onkogenlere dönüp sonra da kanser hücresine dönmesi ile oluşmaktadır. Bu hücrelerin bir noktada birleşerek tümörleri oluşturmaktadır. Tümörler iyi huylu ya da kötü huylu olur. İyi huylu tümör kanseri tetiklemezken, kötü huylu tümörler kanseri tetikleyebilirler. Kötü huylu tümörler etrafındaki damarları kendine çekerek bu damarlar sayesinde tüm vücuda yayılabiliyor. Buna da metastaz yapması denir. Kanserler ya oluştukları organlara göre (akciğer, meme, beyin) ya da köken aldığı hücre tipine göre adlandırılır.
Kanser Tipleri Nelerdir?
Karsinom: En yaygın kanser türüdür. Bu kanser türü vücudun iç ve dışını kaplayan epitel hücrelerinden kaynaklanırlar.
Sarkom: Sarkomlar; kas, yağ, kan damarları, lenf damarları ve lifli doku (tendonlar ve bağlar gibi), kemik ve yumuşak dokularda oluşan kanserlerdir. Osteosarkom en sık görülen kemik kanseridir.
Lösemi: Kemik iliğinden kaynaklanan ve kan hücrelerinin anormal çoğalmasından kaynaklanan kanser türüdür. Akut veya kronik olabilir.
Lenfoma: Bağışıklık sistemimizde bulunan lenfositlerden kaynaklanan kanser türüne lenfoma denir. Lenfomada lenf bezleri veya lenf kanallarında kanser dokusu gelişir
Multipl myeloma: Bir bağışıklık sistem hücresi olan plazma hücrelerinden kaynaklanan bir kanser türüdür. Kemik iliğinde başlar ve vücuttaki değişik kemikleri tutar.
Melanom: Melanosit denilen deri hücrelerinden kaynaklanan bir kanser türüdür.
Germ hücreli tümörler: Erkek veya kadın üreme hücrelerinden kaynaklanan tümörler.
Nöroendokrin tümörler: Bu tümörler hormon salgılayan hücrelerden oluşur ve kontrolsüz hormon salgılarlar.
Karsinoid tümörler: Özellikle sindirim sisteminden kaynaklanırlar. Serotonin salınımına yol açarak karsinoid sendrom yaparlar.
Kanserin genel belirtileri nelerdir?
Vücutta bulunan kitleler
Kan tükürme
Anormal kilo kaybı
Nefes darlığı ya da kronik öksürük
Öksürükteki kan
Ağrı
İdrardaki veya dışkıdaki kan
Kronik halsizlik
Tendeki solukluk
Kemik ağrıları
Uzun süren ateş
Geçmeyen ishal ya da kabızlık
Benlerin renginde değişme
Kanser tanı teknikleri
Kan ve idrar tahlili
Tümör belirteçleri
Komputerize tomografi
MR görüntüleme sistemleri
Nükleer tarama
PET
Ultrason
Biyopsi
Endoskopi
Gastroskopi
Kolonoskopi
Bronoskopi
Mamografi
Teknolojinin gelişmesi ile birçok tanı tekniği de gelişmiştir. Bununla birlikte de tedavi yöntemlerindeki başarı oranı da yükselmiştir.
Kemoterapi
Cerrahi tedavi
Hedefe yönelik tedaviler
Biyolojik veya genetik tedavi tedavi
Tamamlayıcı veya alternatif tıp
Palyatif tedavi
Radyasyon tedavisi
Hormonal tedavi
Kanserin evresinin belirlenmesi ise ana tümörün yeri, boyutu, lenf bezi tutulumu veya metastaz varlığı gibi belirteçlerle belirlenir. 100’e yakın kanser türü olsa da bazı türler çok daha sıklıkla görülmektedir.
Kanser çeşitleri
Akciğer kanseri
Meme kanseri
Beyin tümörleri
Ağız kanseri
Bağırsak veya kolon kanseri
Özofagus kanseri
Cilt kanseri
Rahim ve rahim ağzı kanserleri
Yumurtalık kanseri
Prostat kanseri
Testis kanseri
Mide kanseri
Böbrek kanseri
Karaciğer kanseri
Pankreas kanseri
Mesane kanseri
Gırtlak kanseri
Nazofarenks kanseri
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Merhabalar bilgiler için teşekkür ederim tabiki kanseri erken teşhis etmek çok önemli bu yüzden belirtilerini öğrenmek çok önemli eğer birgün bu hastalığa yakalanirsam anlattığıniz bilgiler sayesinde erken davranıp erken teşhis koydurabilirm