Mide Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?
Mide dünya çapında önemli bir ölüm nedenidir. Türkiye’de bulunan kanserler arasında önemli bir yer tutar. Yılda 800 bin kişiye mide kanseri tanısı konmaktadır. Mide kanseri her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak yaşlar arasında en yüksek riske sahiptir. Sigara içmek ve alkol kullanımı kanser riskini önemli ölçüde arttırır. Mide kanserine de neden olur. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir.
Mide kanserleri Türkiye’de sıklıkla görülür ve 20 yıl içinde insidansının 4,5 kat artabileceği tahmin edilmektedir. Türkiye’deki tüm kanserlerin yaklaşık %8’ini oluşturmaktadır. Mide kanserleri, ne kadar kan damarı içerdiğine bağlı olarak nispeten az sayıda türe ayrılır. Bu türler arasında en çok görülen adenokarsinom türüdür. Genel olarak konuşursak, mide adenokarsinomları diğer mide kanseri türlerinden daha agresif ve kemoterapiye dirençlidir ve prognoz kötüdür.
Mide kanseri; mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının proksimal kısmında görülen kötü huylu bir hastalıktır. İlk olarak 1813 yılında Maximilian Thal tarafından tanımlanmıştır. Mide veya yemek borusunu kaplayan epitel hücrelerinin iltihaplanması sonucu oluşur. Bu hastalığın üç farklı aşaması vardır; erken aşama, geç aşama, hayatta kalma oranı ve hayatta kalma süresini etkilemektedir.
Mide kanseri, diğer kanser türlerinden daha fazla ölüme neden olan ölümcül bir hastalıktır. Bu ölümlerin çoğu yaşlılarda meydana gelmektedir. Ancak mide kanseri yaşamın herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Aslında son yıllarda özellikle 65 yaş üstü kişilerde mide kanseri insidansı giderek artmaktadır.
Amerika ve Avrupa’da Asya ve Afrika’nın bazı bölgelerine göre daha yüksek olan oranlarla dünya çapında görülmektedir.
Mide kanseri tanısı konulduktan sonra bulunduğu evreye göre tedaviye başlanır. Multidisipliner yaklaşımı gerektirmektedir. Uzman ekip çalışması ve gelişen teknoloji ile başarı sağlanabilmektedir.
Mide Kanserinin Başlıca Belirtileri
- Mide veya karın ağrısı
- Dışkıda kan görmek
- Bulantı-kusma
- Belirgin sebep olmaksızın kilo kaybı
- Yutmada güçlük
- Sarımtırak göz akı ve sarımtırak cilt rengi
- Midede şişme
- Kabızlık veya ishal
- Halsizlik ve yorgunluk
- Göğüste ağrı veya yanma hissi
- Kilo kaybı
- Iştahsızlık,
- Erken doyma
- Ülseri andıran ağrı
- Hazımsızlık
- İştah kaybı
- Kansızlık (Anemi)
- Mide asitinin yükselmesi
- Kan pıhtıları
Mide Kanseri Türleri Nelerdir?
- Adenokarsinom: Mide kanserinin %95’ini oluşturur. Mide kanserinin en sık görülen tipi olan adenokarsinom mide astar bezi hücrelerinde başlar.
- Skuamöz hücre kanseri: Skuamöz hücre kanseri mide astarını oluşturan bez hücreler arasındaki cilt hücresi benzeri hücrelerde yetişir.
- Mide lenfoması: Mide lenfoması çok nadir görülmekle birlikte mide diğer mide kanserlerinden farklıdır. Bağışıklık sisteminde görev alan lenfosit hücrelerinden köken alır.
- Gastrointestinal stromal tümörler (GIST): Nadir görülen gastrointestinal stromal tümörler iyi huylu ya da kötü huylu olabilirler. Bu kanser türü sindirim sistem organlarını destekleyen bağ dokusu hücrelerinde ve çoğunlukla da midede görülmektedir.
- Nöroendokrin tümörler (NETs): Nöroendokrin tümörler iyi huylu ya da kötü huyludur. Nadir olarak görülen bu kanser tipi genellikle sindirim sisteminde hormon üreten dokularda büyürler.
Karsinoid tümör, küçük hücreli karsinoma ve skuamöz hücreli karsinoma gibi diğer mide kanseri tipleri ise daha nadir görülmektedir.
Mide Kanserinin Nedenleri
- Midede kronik H.Pylori enfeksiyonu, kronik mide iltihabı gibi uzun süreli bir hastalığın bulunması.
- Tütsülenmiş, tuzlanmış, turşuya basılmış veya aşırı tuzlu yiyeceklerden zengin gıdalarla beslenme
- İleri Yaş
- Sigara içme
- Ailede Mide Kanseri öyküsünün bulunması.
- Bazı gıda koruyucular
- Fermente soya
- Yüksek ısıda pişirilen etleri sıklıkla tüketme
- Küflenmiş tahıllar, tohumlar, çekirdek tohumları (aflatoksin) tüketmek
- Yağda kızartılan gıdalar, aşırı kırmızı et tüketimi.
- Fazla kilolu veya obez olmak
- Düzenli olarak alkol içmek
- Ülser dolayısıyla mide operasyonu geçirmek
- Epstein-Barr virüs enfeksiyonu
- Bazı genler
- Kömür, metal, kereste veya kauçuk endüstrisinde çalışmak
- Asbest maruziyeti
- Familyal Adenomatöz Polipozis (FAP), Herediter Nonpolipozis Kolorektal Kanser (HNPCC)-Lynch Sendromu veya Peutz-Jeghers Sendromu’na sahip olmak
- Kötü beslenme şekli
Mide Kanserinin Evreleri
- Evre 0: Mide iç yüzeyini örten epitel tabakasında sağlıksız ve kanser hücresine dönüşen olan hücrelerin bulunur. Cerrahi ile midenin tamamı ya da bir kısmı alınarak tedavi edilmeye sağlanır. Bu işlem sırasında midede bulunan veya yakınındaki lenf nodulları alınabilir.
- Evre 1: Midede kanser hücresi vardır ve lenf nodlarına yayılmıştır. Evre sıfırdaki gibi cerrahi ile midenin bir kısmı veya tamamıyla beraber yakın bölgedeki lenf nodları alınır. Duruma göre cerrahiden önce veya sonra tedaviye kemoterapi ekleriz.
- Evre 2: Kanser hücresi, midenin daha derin tabakalarına ve lenf nodlarına yayılmıştır. Tedavi öncesi veya sonrası kemoradyoterapi ve cerrahiden oluşur.
- Evre 3: Kanser, midenin yakınındaki organlara yayılmıştır. Cerrahi işlem ile tüm mide alınır ve kemoterapi verilmektedir.
- Evre 4: Kanser metastaz yaparak mideye uzak olan beyin, akciğer, karaciğer gibi organlara da yayılmıştır. Tedavi etmek çok daha zordur amaç semptomları hafifletmektir