Yeni doğan Bebek Bakımı (2022)
Yeni doğan bebek bakımı tekniklerinin iyi bilinmesi ve püf noktalarına hakim olunması; bebeklerin kişisel sağlığı ve sağlıklı gelişimi için önem arz eder. Yeni doğan bebekler oldukça hassas vücut yapısına sahiptir; bu nedenle severken, beslerken, uyuturken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Yeni doğan bebeklerin bakımı için doktordan bilgi alınmalı, elde edilen uzman bilgisine göre hareket edilmelidir.
Yeni doğan bebeklerin en temel ihtiyaçları düzenli bir şekilde anne sütü ile beslenmeleridir. Anne sütünün yeni doğan bebekler için bolca faydası bulunmaktadır. Bu alanda uzman kişilerin önerileri, ilk 6 ay boyunca yeni doğan bebeğin anne sütüyle beslenmesini içermektedir. Bebekler için anne sütünün yararları şu şekilde sıralanabilir;
- En başta anne sütü her zaman bebeğin tüketimine hazırdır ve tüketime uygun ısıdadır.
- İlk 6 ay anne sütüyle beslenmesi; bebeğin ihtiyacı olan yağ, protein gibi besin değerlerini en iyi şekilde karşılayacaktır.
- Yeni doğan bebeğin ruh sağlığı, vücut sağlığı ve dengeli gelişimi açısından en doğru besindir.
- Bebekler için sindirimi en kolay olan, aynı zamanda en yararlı olan besin maddesi anne sütüdür.
- Anne sütü her annenin kendi bebeğine uygun olacaktır. Örnek olarak 1 aylık olan bir yeni doğan bebek için, 1 aylık annenin sütü uygundur. Aynı şekilde 5 aylık bir bebek için 5 aylık annenin sütü veya erken doğan bebek için erken doğum yapan annenin sütü uygun olacaktır.
Yeni doğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Yeni doğan bebeklerin bakımında mutlaka dikkat edilmesini gerektiren çeşitli hususlar vardır. Bunların en başında bebeğin beslenmesi, temizliği ve uyku düzeni gelir. Çeşitli uzmanların ortaya koyduğu bilgilere göre yeni doğan bebek bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibi sıralanarak açıklanabilir.
1. Yeni doğan Bebeklerde Emzirme ve Beslenme
Yeni doğan bebeklerde emzirme ve beslenme, yeni doğan bakımı konusunda en önemli noktadır. Emzirme ve beslenme doğrudan bebeğin kişisel gelişimini etkileyeceğinden beslenme sıklığına, emzirme sıklığına, beslenme türüne dikkat edilmesi gerekir. Yeni doğan bebeğin ilk anlarından itibaren anne sütüyle beslenmesi önemlidir. Doğduğu andan itibaren ilk yarım saat içinde; ilk emzirme ile birlikte anne sütü alacak bebeğin tüm bağırsak yüzeyini sarmalayacak ve böylelikle bir aşı görevi görecektir.
Yeni doğan dönemi, bebeklerin emzirme sıklığının en yüksek seviyede olacağı dönemdir. Yeni doğan bebekler emzirme sırasında eldiven, şapka gibi giysilerle değil anne teniyle direkt olarak temas edecek şekilde hazırlanmalıdır.
Yeni doğan bebeklerin mideleri ilk doğduklarında oldukça küçüktür ancak emzirme ve beslenme ile birlikte her geçen gün biraz daha büyür. Yeni doğan döneminde bebeklerin ilk dönemlerinde mutlaka 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Eğer bebek uyuyorsa, uyandırılarak anne sütü ile beslenmesi gerekir. 2 Aylık ve daha büyük bebekler ise emzirilmeden 4-5 saat kadar durabilirler.
2. Yeni doğan Bebeklerde Banyo ve Temizlik
Yeni doğan bebeklerde banyo ve temizlikte yapılabilecek hatalar bebeğin hastalığına yol açabileceği için püf noktaları iyi bilinmeli ve bu konuda dikkatli olunmalıdır. Yeni doğan bebekler uyku saatlerine yakın bir sürede banyo yapılırsa yatma zamanında gevşeyerek uykuya dalması kolaylaşacak ve daha rahat bir uyku süreci yaşayacaktır. Yeni doğan bebeklerde banyo ve temizlik konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanabilir;
- Bebekler kış mevsiminde hasta olabilecekleri için çok sık banyoya sokulmamalıdır. Kış mevsiminde günaşırı ve yaz mevsimlerinde ise havaya göre her gün banyo yaptırılabilirler. Aynı zamanda mevsimden bağımsız olarak eğer ev ortamı uygun ise yeni doğan bebekler her gün banyo yaptırılabilirler.
- Yeni doğan bebeklerin, beslenmelerinden en az ortalama 1 saat ve 1 buçuk saat sonra banyo yaptırılmaları ideal olacaktır.
- Banyoda sürekli şampuan kullanılmamalı, örneğin haftada 5 defa banyo yaptırılıyorsa bunun en azından 2-3 günü sadece su kullanılmalıdır.
3. Yeni doğan Bebeklerde Cilt Bakımı
Yeni doğan bebeklerde cilt bakımı yapmak, bebeğin hijyenik bir cilde sahip olmasını ve daha da önemlisi cilt hastalıklarından korunmasını sağlayacaktır. Yeni doğan bebeklerin ciltleri erişkin olmuş bebeklere göre çok daha hassas bir düzeydedir ve haliyle cilt bakımlarında da dikkatli olunması gerekir.
Yeni doğan bebeklerin ciltlerinde mongol, kızarıklık, nevüs, milia veya daha farklı lekeler görülebilir. Bu lekeler, morluklar ve kızarıklıklar genellikle kendiliğinden geçecektir. Bebeklerin diaper bölgesinde pişik görülmesi durumunda çinko içeren pişik kremleriyle cilt bakımı yapılabilir. Bunun yanı sıra el ve ayakları çok kuru olan yeni doğan bebekler için bebek yağları kullanılabilir. Ancak gövdedeki kuruluklar için nemlendirici kullanılması ve bu nemlendiricilerle nemlendirme işlemi yapılması tavsiye edilmektedir.
4. Yeni doğan Bebeklerde Alt Değiştirme
Yeni doğan bebeklerde alt değiştirme sıklığı, anneler tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Bebeklerin alt değiştirme sıklıkları genelde 2-3 saatte bir olacak şekilde ayarlanır. Bebek bezinin çok uzun süre bekletilmesi pişiklere yol açabilmektedir. Bebekler emzirilmeden önce bezleri değiştirilirse emzirme esnasında daha rahat ederler. Fakat aynı zamanda çoğunlukla emzirmeden sonra da bebeklerin bez değişimi yapılmaktadır. Bebeklerin bez değişimi esnasında, günde en azından 1 defa 15 dakika kadar popolarını havalandırmak pişik gibi sorunları önlemek adına yararlı olacaktır. Bez değişiminde günde en azından bir defa bebeğin poposu yıkanmalı, kuruması beklenmelidir.